Hva er ridefysioterapi?
Ridefysioterapi er en enestående behandlingsform innenfor fysioterapi som går ut på å bruke hesten som virkemiddel. Dette kan brukes som tillegg til, -eller erstatning til ordinær fysikalsk behandling.
Hestens bevegelser er grunnlaget i behandlingen. Når den funksjonshemmede rir, er fysioterapeuten veileder for både hest og rytter.
Under ridningen overføres hestens rytmiske bevegelser til rytteren og gir rytteren 3000 impulser gjennom en halv time på hesteryggen.
Bevegelsene fra hesten forplanter seg til sentralnervesystemet og stimulerer til et mangfoldig bruk av muskulatur, koordinasjon og ikke minst balanse.
Ridestillingen og hestens bevegelser løser opp spenninger og spasmer i muskulatur. Som holdningskorrigerende tiltak er terapiridning suverent.
Det er i tillegg verdifullt å oppleve å få en hobby som alle andre kan ha, selv om en sitter i rullestol. På hesteryggen er man likeverdig! Man kan dessuten få anledning til å komme seg ut i marka eller fjellet ved å ”låne” føttene til hesten. Det å kunne være med familien på tur i likhet med alle andre.
Per dags dato (fom. 01.01.2025) er det ikke behov for henvisning fra lege. Dere kan ta direkte kontakt med oss.
Påmelding for ridefysioterapi finner du her.
Fysiske effekter:
De 3-dimensjonale bevegelsene fra hesten stimulerer til bevegelse i alle ledd, tilsvarende menneskets gange.
Utfordrer samspill mellom muskelgrupper – når underlaget (hesten) er i bevegelse vil de små leddnære stabiliserende musklene rundt rygg, mage og hofte settes i sving. Dette vil også kunne brukes som trening til å forebygge ryggplager. Bedre holdning i både sittende og stående – fordi de blir avhengig av å sitte rett for å holde balansen på hesten.
Bedre gangfunksjon
Sensorisk integrering/–persepsjon
Normalisering av enten økt muskelspenn (langsom tøyning av hoftemuskulatur) eller nedsatt muskelspenn.
Motvirker spasmer og spastisitet i muskulatur pga hestens varme.
Hesten utfordrer koordinasjon, muskelbevissthet, balanse, konsentrasjon og kroppsbevisstheten hos den enkelte.
Øvelse på orientering av rom, retning, avstander, tempo og oppmerksomhet.
Økt kroppskontroll og muskulatur i bekken, underekstremiteten og trunkus.
Psykologiske og sosiale effekter
Hesten bidrar til at pasienten kan:
Vise omsorg
Oppleve fysisk kontakt
Kjenne sin egen kropp
Få utfordringer og styrke selvtilliten
Få en følelse av mestring
Oppleve kommunikasjon
Oppleve kontroll
Få bestemme, oppleve tålmodighet og forståelse
Oppleve sosialt samvær
Oppleve psykisk og fysisk velvære
Få en venn som gir trygghet
Ridning kan også stimulere deltakerne til:
Hukommelse
Planlegging
Mot
Mestring
Fart
Frihet
Opplevelse
Glede!
HEGE GRØNNINGSÆTER
Hei, mitt navn er Hege.
Jeg er utdannet fysioterapeut fra Mensendieckutdanningen i Oslo i 1997 og har i 21 år jobbet på St. Olavs Hospital på avdeling for hjerte- og lungekirurgi og lungeavdelingen.
I 2002 videreutdannet jeg meg som ridefysioterapeut. Ettersom hest har vært en viktig del i livet og en interesse jeg har dyrket siden jeg var 10 år gammel, ble det naturlig for meg å velge en retning som kombinerte både fysioterapi og hest.
Siden 2017 har jeg hatt gleden av å jobbe på Foss Aune Gård, hvor jeg nå er ansatt i 75% stilling. Å kunne kombinere min faglige bakgrunn med lidenskapen for hest har vært en fantastisk reise. Det er utrolig givende å se hvordan samspillet mellom hest og menneske kan skape mestring, glede og rehabilitering for mennesker med ulike skader, plager og funksjonsnedsettelser.
Jeg føler meg utrolig privilegert som får være en del av denne prosessen og bidra til at flere opplever hestens unike evne som "terapeut" og inspirator.
“Å se rytterne lyse av glede, se ansiktsuttrykket på et barn som fordyper seg i sansningen av hesten. Rullestolbrukeren som rir hesten selv, hesten som tilpasser seg rytteren for å gi en god opplevelse, stoltheten når rytteren mestrer noe nytt og man hører at ridningen er høydepunktet i uka. Dette er noe av det fine vi får oppleve sammen med hestene.”
Praktisk info
Påmelding
Det er ikke nødvendig med legehenvisning. Du kan melde på direkte hos oss, så ordner vi resten. Påmelding for ridefysioterapi finner du her.
VEKTGRENSE
Av hensyn til hestenes helse har vi besluttet å sette vektgrense på rytterne på 90kg.
Ridehjelm
Vi oppfordrer til at alle ryttere kjøper egen ridehjelm, både av hensyn til hygiene og riktig tilpasning.
Ridetimer
Rytterne vil kunne få inntil 30 behandlinger/ ridetimer på avtalen med HELFO. 15 stk på våren og 15 stk på høsten.
Ridetimene vil følge skoleåret med fri ved alle ferier, høytidsdager og innklemtdager. Vi kjører ridning på evt skole/ bhg planleggingsdager. Opphold i ridning fra midten av desember til begynnelsen av februar/mars
Egenbetaling (går ikke på frikort 2)
Kr. 395- pr gang. Betales via faktura sendt på e-post.
Faktura sendes pr. semester (15 ridetimer à 30 min), tapte timer refunderes ikke.
Ryttere som har behov for drosje, vil få rekvisisjon til dette (gratis drosje fra 01.01.2009). Fysioterapeut ordner med rekvisisjon, men dere må selv bestille taxi.
Tapte timer/ Uteblivelse fra timer/Gebyr
Ved påmelding bindes rytteren opp til ett semester med 15 ridetimer, evt resten av semesteret om oppstarten er midt i.
Ved uteblivelse fra ridetimer, bes rytter å gi beskjed innen kl. 16.00 dagen før. Hvis ikke vil rytter bli belastet med HELFO sin takst (pr. idag 01.01.2023 kr 378,-). Les mer om det her
VIKTIG!
All ridning er forbundet med en viss risiko da dette omhandler dyr som er uforutsigbare. Alle ryttere er krevd og anbefales egen ulykkesforsikring. Vår egen forsikring dekkes kun av egen uaksomhet.